måndag 14 mars 2011

Jordskalv - tsunami - kärnkraftskris!

Oj, oj, oj! Vilken hemsk helg!
Befolkningen i Japan har verkligen fått utstå den ena prövningen efter den andra! Först en väldigt kraftig jordbävning ute i havet, men med raserade hus på land som följdverkan. Kort därefter en gigantisk flodvåg (tsunami) som spolade med sig allt i sin väg - båtar, bilar, hus och förstås mängder av hjälplösa människor! Myndigheterna beräknar att det är omkring 15 000 personer som är saknade (uppgift från Sveriges Radio 18:00 14/3).
Det är brist på allt: rent vatten, mat, värme - ja, allt som vi förknippar med stora naturkatastrofer. Det oväntade är att det händer i ett av världens absolut mest välordnade och högteknologiska samhällen - Japan! Den japanska befolkningen tycks vara mest orolig över att fler skalv skall uppstå och förvärra situationen ytterligare, innan man fått överblick och "kontroll" på krisläget efter den första jordbävningen.
Som om detta inte var nog, så skapar jordbävningen och tsunamin avbrott på strömförsörjningen till flera av kärnkraftverken i området kring skalvets epicentrum. Utan elektricitet avstannar kylningen av bränslet i verken och temperaturen stiger. Vatten kokar bort och bränslestavarna exponeras för luften inne i verken. Delar av bränslet blir då så hett att det smälter ihop i en härdsmälta av oklar storlek, men med stora konsekvenser för verkens radioaktiva utstrålning och fortsatta aktivitet. Vi kan bara hoppas att de ansvariga teknikerna lyckas minimera skadorna för allt liv i omgivningen - inklusive dem själva och andra hjälparbetare!
Katastrofen sätter, med förskräcklig skärpa, fokus på kärnkraftens konsekvenser. De japanska verken skall vara byggda för att klara de värsta tänkkbara situationerna, men det verkar som om naturen var ännu värre än beräknat! En teknik med stora risker "i normalfallet" blir ännu farligare "i undantagsfallet". Och det konstiga är att undantagen inträffar - gång efter gång! Vi kan inte bygga bort den mänskliga faktorn eller naturens katastrofer! Istället gäller det att bygga strukturer som är lika stabila som naturen själv! Eller i alla fall så nära naturens stränga villkor som möjligt. Långsiktighet, uthållighet och hållbarhet, måste vara ledord för detta arbete. Vi behöver hushålla bättre och producera med större intelligens och effektivitet!

Hälsningar
Ola Holgersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar