onsdag 8 september 2010

Tysk kärnkraftdebatt.

I Tyskland tycks regeringens förslag om förlängd livtid för kärnkraftsverken vålla mer strid än vad motsvarande förslag i Sverige ledde till.
Angela Merkels regering vill förlänga livstiden på de kvarvarnade kärnkraftverken med i genomsnitt tolv år. Motiveringen är att skapa resurser och tid för en uppbyggnad av "grön" energiproduktion som kan ta över när kärnkraften slutgiltigt skall avvecklas (om 40 år?).

Kritiken mot regeringsförslaget har samma innehåll som den svenska motsvarigheten: en bibehållen elproduktion från kärnkraft kommer att bli en effektiv broms för framväxten av alternativa energikällor - inte en hjälp och ekonomisk motor! Det går inte att tro att de småskaliga energialternativen har egen kraft att konkurrera med kärnkraften som backas upp av mycket kapitalstarka, övernationella koncerner; av en väl uppbyggd infrastruktur med kraftledningar för överföring av stora energimängder till storstadsområdena; och av ett politiskt etablissemang som beslutat om uppbyggnaden av hela kärnkraftskomplexet.

Det kärnkraftsmotstånd som finns i Tyskland samlar sig nu till olika manifestationer för att sätta strålkastarljuset på frågan och för att försöka få regeringens förslag till energipaket att bli ogiltigförklarat i domstol.

Den utveckling som skett under de senaste fem, tio åren på det tyska vindkraftsområdet är mycket imponerande - det vore verkligen ett nederlag om denna utveckling blev avbruten. Dessutom är ju Tyskland en stor nation i Europa, och det som händer där får återverkningar på hela den europeiska kontinenten!

Nu återstår bara att hoppas att vår svenska valrörelse får en avslutning (bara elva dagar kvar idag!) som ger mer utrymme för en debatt om de uthålliga energikällornas framtid!

Ola Holgersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar