torsdag 14 juli 2016

Sommartid = tid för kultur!

Under de lediga dagarna i juli finns det ofta tid för kulturevenemang - och så finns det många arrangemang att välja på under denna tid, för alla lediga!

Löwensködska Ringen

I år har jag som vanligt varit iväg och dansat folkdans vid några spelmansstämmor, men dessutom har jag varit i Sunne för att se Västanå Teaters uppsättning av "Löwensköldska ringen" efter Selma Lagerlöfs roman med samma namn. Föreställningen spelades i Berättarladan, strax intill Rottneros Park, och hela uppsättningen präglades av folkloretraditioner från när och fjärran: färger och former, dräkter och musik - allt är inspirerat av den folkliga kulturskatten som vandrat från från land till land, genom tid till tid. Härligt!
Selma Lagerlöfs berättelse handlar om gott och ont; levande och döda; kärlek och svek - kryddat med spökerier i den värmländska herrgårdsmiljön som hon kände så väl.

Tobaksspinnarstämman

De olika stämmor jag besökt hittills är bl.a. den småskaliga, men högklassiga, Tobaksspinnarstämman i Nås (Vansbro). Här är fokus den västerdalska musik- och danstraditionen, och deltagarna kan njuta av finfina konserter och inspirerande kurser. Lägg därtill danskvällar som varar tills dagen gryr, så förstår alla att efter tre intensiva dygn är alla mer än nöjda till både kropp och själ!Stämman i Bingsjö erbjuder den stora skalan - tusentals besökare! - men även här finns möjligheter till stunder av närhet och fin kontakt mellan musiken och åhörarna /dansarna!
Båda stämmorna är exempel på kulturyttringar som ger möjlighet till delaktighet och medskapande - det är något fint som fler bör få tillfälle att ta del av. Ett tillfälle som kommer under juli är den närmast klassiska Korröfestivalen - ta vara på den chansen om du är i växjötrakten i slutet av juli!


Lite nyheter från den stora världen:
Ozonhålet minskar snabbare än vad forskarvärlden trodde för bara ett år sedan - noggrannare mätningar har gett oss en bättre tidtabell för hur vårt skyddslager i rymden skall repareras. Den viktigaste faktorn för att återskapa ozonlagret är förbudet mot freoner - enligt forskarna är det ett paradexempel på vad internationella överenskommelser kan åstadkomma. Mera så´nt!

Kalifornien stänger sitt sista kärnkraftverk - nu ska det satsas på förnybart. Företaget som driver den sista anläggningen anser att det inte är ekonomiskt försvarbart att fortsätta driften - känns resonemanget igen här hemifrån? Fast här bestämde sig ju riksdagen att ge ekonomiska lättnader som möjliggör fortsatt drift av de svenska kärnkraftverken (trots att hanteringen av vårt avfall fortfarande inte är färdigutredd och färdig diskuterad!)

Och i Borgholm firas kronprinsessans 39:e födelsedag med stort festprogram på Idrottsplatsen - titta på SVT  21:00 ikväll!
Borde det inte startas en befrielsefond för Victoria? Låt henne slippa kronan! Låt henne få gå till jobbet och leva ett normalt liv!
Läs mer om tronarvingen HÄR!

Ha de´gott!
Ola Holgersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar