söndag 2 maj 2010

Lästips om vindkraft!

Idag är det 2 maj och jag har nyligen fyllt år, igen! I år blev jag uppvaktad med ett par nya byxor och en god kladdkaka med massor av mörk choklad (ekologisk och Fair Trade). Smakar mums för kropp och själ! Nu återstår att se om jag lyckas krypa i byxorna efter kladdkaksorgierna.

Vindsnurrorna hemma i Wannborga har inte haft de bästa förutsättningarna att producera under våren, det har varit alldeles för mycket lätta vindar. Och att hoppas på sommaren brukar inte hjälpa - nej, nu får vi satsa höstens lågtryck istället!

Jag vill passa på att ge lite lästips om vindkraft:
1/ Svensk Vindkraftsförenings tidning "Svensk vindkraft" (fyndigt namn, eller hur?)
2/ Sveriges Energiföreningars Riksorganisations tidning "SERO-journalen" (en klassiker - 25 år i år!)
Båda tidningarna har dessutom hemsidor med läsvärt innehåll:
www.svensk-vindkraft.org respektive www.sero.se

I SERO-journalen skriver Olof Karlsson bl.a. om möjliga lösningar på den segslitna hanteringen av Skatteverkets tolkning av uttagsbeskattninen av vindkraftskooperativ: han sätter sin tro till ett centerförslag. Ja, vi får verkligen hoppas att något sker i denna fråga - just nu är det helt stiljte på nybildningsfronten av vindkooperativ! I dagsläget ägs 12 % av den svenska vindkraften av olika kooperativ - en andel som borde växa, inte kvävas!

Svensk vindkraft är en mer påkostad tidning med rapportering från Sverige (förstås), men också från olika länder i världen. I det senaste numret handlar en längre artikel om vindkraften i Kina, ett land som blir världsledande på fler och fler områden. 2009 tog de tältpositionen vad gäller installerad effekt under året, 13 GW mot tvåan USA:s 9,5 GW. Kina har stora planer för åren fram till 2020 - då skall det finnas 150 GW vindkraft i landet. Sveriges mål för samma tid är 15 GW. Det skall bli spännande att se vem som lyckas! Kanske båda?
En annan artikel i tidningen handlar om vindsnurror med vertikal axel (Darriues-typen), generatorn kan då placeras på marken inne i tornet. Tystare gång och smidig service är två uppenbara fördelar, men tyvärr finns det svaga punkter i konstruktionen också. Det allvarligaste gäller bladens infästningar. De flesta prototyperna har havererat och inget större verk av darrieustyp finns i kommersiell tillverkning. Inget för Kalmarsund Vind med andra ord - vi har ju alltid satsat på både hängslen och livrem!

Nu måste jag bryta för att ta mig ut i majsolen och rensa bort ogräs i trädgården! Kuling på er alla!

Ola Holgersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar