måndag 30 april 2018

Unik valborg och första maj - för mig!

Idag är det "sista april" (så sa vi alltid under min uppväxt i Uppsala, vi sa aldrig Valborg - det tillhörde studenternas värld!) och kvällen verkar bli kall och blöt. Hoppas att det bidrar till ett lugnt firande!

Bildresultat för valborg eld


Och imorgon fyller jag 65 år - man blir pensionsmässig, alltså! Men jag har bestämt mig för att fortsätta att arbeta ett par år till - knoppen och kroppen hänger med rätt bra, än så länge.
För 30 år sedan (när mina föräldrar gick i pension) då var det inte tal om att fortsätta jobba efter 65-årsdagen - det hade man i alla fall inte rätt till. Det var nog bara de med "fria yrken": konstnärer, egna företagare etcetera, som sköt på pensionen - alla vanliga löntagare tackade för sig när de fyllde 65 år.
Och hur kommer det att bli för våra barn? Skall de kunna hålla sig friska och arbetsföra fram till 70-årskalaset? För det lär väl vara det som blir deras generations vanliga reträttålder från arbetslivet. Å andra sidan är det många av dem som inte satt igång med vanligt lönearbete förrän de blivit 25-30 år, så det är kanske rätt att de skall jobba på några år ytterligare!?
Och barnbarnen - hur skall de få det? Blir de pensionerade överhuvudtaget? De flickor som föds nu beräknas få en genomsnittsålder på närmare 100 år (under förutsättning att medellivslängden fortsätter att öka som hittills!) - kommer de att kunna få en pension som de kan leva på under hela sin ålderdom? Den som lever (så länge), får se!

Bildresultat för pensionär




Efter vinterns snö, slask och vägsalt, är det nu högtryck vad gäller biltvättandet!
I Miljömagasinet, nr 17 - 2018, finns en artikel där fem vanliga myter om biltvätt blir belysta med fakta:
# Myt 1: det är dåligt för miljön att köra flera mil till en biltvätt, man kan lika gärna tvätta bilen på gatan.
Stämmer inte! Olja, giftiga tungmetaller och andra miljöskadliga ämnen hamnar rakt ut i våra vattendrag. Tvätta bilen när du ändå är på macken!
# Myt 2: att tvätta hemma är inte värre än att det regnar på bilen.
Stämmer inte! Regnet löser inte upp de miljöfarliga ämnena.
# Myt 3: de miljövänliga bilvårdsprodukterna är sämre på att göra rent.
Stämmer inte! De miljömärkta produkterna gör lika rent.
# Myt 4: det går bra att tvätta hemma på gatan - bara jag använder miljömärkta bilvårdsprodukter.
Stämmer inte! Det är ju smutsen vi tvättar bort (olja, tungmetaller m.m.) som är de stora miljöbovarna. Den skall inte ner i dagvattnet!
# Myt 5: att tvätta mer sällan är bra för miljön.
Stämmer inte! Tätare tvättintervaller gör att du inte behöver lika kraftiga (=miljöbelastande) rengöringsmedel.

Efter dessa pekfingrar och insikter skall jag försöka att bli bättre på att tvätta bilen oftare - hittills har jag för det mesta bara tvättat bilen ett par gånger per år!


Bildresultat för biltvätt



Jag har alltid tänkt att de får och lamm som betar på det öländska strandängarna, alvaret och andra marker som inte går att odla på, gör en bra miljöinsats. Men i senaste numret av Greenpeace tidskrift "action", finns en artikel där man visar på skillnaderna i CO2-utsläpp vid olika markutnyttjanden och djurhållningar.
Köttproduktionen bidrar lika mycket till klimatförändringen som alla bilar, tåg, lastbilar, fartyg och flyg på hela jorden!
Värst är de söta lammen! Ett kilo lammkött kräver 21,4 kg CO2-ekvivalenter!
Kyckling kräver bara en sjundedel - 3,2 kg. Och ett kilo bröd orsakar utsläpp som motsvarar 0,8 kg CO2.
Det är komplexa frågor: vi vill ha ett öppet landskap för att "må bra", samtidigt som betesdjuren driver på klimatförändringen så att vi alla kommer att må riktigt dåligt!
Kanske är det bättre att låta vissa marker få växa igen? Vi har kanske en romantisk bild av vårt landskap, en bild som inte är ekologiskt hållbar!?

Bildresultat för bete lamm

Imorgon skall jag så lite frön: persilja, dill och koriander blir det. Inga stora odlingar, men det är så himla fint att se hur de gror och växer! Och så smakar det gott!

Bildresultat för persilja

Hälsningar
Ola Holgersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar