söndag 4 februari 2018

Ett sista försök från Kung Bore?

Är månne helgens attack med snö och nordvindar, Kung Bores sista chans att skapa vinter på Öland?
Jag tror att det blir svårt: marken är inte frusen under snön (massor av vatten överallt) och Östersjön ligger öppen och sprider sin värme till omgivningen. Men visst kan det bli slaskigt och halt några dagar till!

Bildresultat för snöoväder

Talgoxarna och hackspettarna har i alla fall märkt av det ökande dagsljuset, och de har satt igång med sina olika sång- och trummarkeringar av revir m.m. Och visst är det skönt när solen sticker fram mellan molnen och man märker att ljusskenet kommer lite högre uppifrån på himlen och att det därmed förmår att värma lite mer än senast!
Innan snön föll i förrgår kunde vi också se pionjärerna bland vårblommorna: vintergäcken och snödropparna började att öppna sina kronblad och bjuda på färg och doft - härligt!

Bildresultat för vintergäck bild

Mindre härligt är det att läsa rapporterna från Nacka Tingsrätt om vårt eget kärnavfall och hur det skall hanteras! Tingsrätten anser att det finns oklarheter kring kopparkapslarnas hållbarhet m.m. och rätten behöver ytterligare underlag för att kunna ge tillåtelse till det planerade slutförvaret.
Och man kan förstå dem!
Det har ju aldrig byggts något som skall kunna stå i 100 000 år tidigare (om vi bortser från pyramider och gigantiska ringmurar) och som skall kunna klara att stå emot både jordbävningar och nya istider!
Så visst får man förstå att Nacka Tingsrätt vill ha ett väl underbyggt beslutsmaterial till sitt förfogande!

Bildresultat för slutförvar forsmark



I kontrast till detta kan vi konstatera att rivningen av ett vindkraftverk tar cirka en vecka och att skrotvärdet - i stort sett - kommer att kunna betala rivningen. Och veckan efter kan man bygga hus på platsen - inget är kontaminerat! Det känns skönt att veta, särskilt nu när jag har blivit morförälder.



Det kraftiga prisfallet på solpaneler (80 % sedan 2009) har inneburit att även de gigantiska oljejättarna börjar "styra om skutan" - bort från fossilt mot förnybart! Det beror säkerligen inte på några överväganden för att påverka det globala klimatet, utan snarare på att rädda kapitalet och framtiden för företagen.
BP köper solenergiföretaget Lightsource (äger Europas största, flytande solpark). Statoil meddelar att de skall bygga anläggningen Apodi i Brasilien tillsammans med  den norska solkraftproducenten Scatec Solar - solparken skall leverera ström till 160 000 bostäder!




Bildresultat för solpaneler hus

Och här hemma rullar solelsutbyggnaden vidare - påhejad av staten via 915 stödmiljoner per år. Både privatpersoner och företag kan numera dra av 30 procent av kostnaden (upp till 1,2 miljoner kronor).
En typisk villaanläggning på 5 kW beräknas producera 4 500 kWh per år. Nettokostnaden på ca
70 000 kr och en besparing på ca 5 000 kr per år, ger en återbetalningstid på ca 14 år. Med en beräknad livslängd på minst 25 (troligen 40) år, blir det snabbt en positiv kalkyl.

Bildresultat för törneby solpark

Eller också skaffar man andelar i en gemensam solpark t.ex. Törneby Solpark vid Kalmar Öland Airport - läs mer HÄR!
Andelar i en gemensam anläggning kan man alltid ta med sig och detta alternativ passar för alla elkonsumenter - inte bara dem med ett eget hus!



Bildresultat för tomas kåberger

Avslutningsvis lite om vindkraft - det är ju det som vår förening finns till för!
Professor Tomas Kåbergers krönikor i "Svensk Vindkraft" läser jag med stor behållning. I det senaste numret (1/2018) beskriver Kåberger 2017 som året då vindkraften bröt igenom "subventionsvallen" och för första gången kunde erbjuda nybyggnation utan bidrag. Nederländerna har exempelvis utlyst
en tävling där företag får tillgång till havsområden bara de bygger vindkraftverk och levererar el. Vattenfall är ett av flera bolag som sagt att de skall delta i konkurrensen. Och utanför den tyska nordsjökusten erbjuder sig bolagen Dong och EnBW att bygga utan subventioner.
Helt klart är att de nybyggda stora parkerna förmår att producera till kostnader som matchar de övriga energislagen. Och då finns inte de negativa miljökostnaderna med i kalkylerna för de fossila bränslena och kärnkraften!

Hälsningar
Ola Holgersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar