söndag 22 januari 2017

Blir det ingen vinter!

Efter en helg med promenader över alvaret där solen sken och temperaturen steg till närmare 10 grader på solsidan undrar man ängsligt om det finns någon chans för Kung Bore att vinna kampen mot Gumman Tö - jag tycker att det ser deppigt ut för alla oss som älskar att glida ut i skidspåret!
Jag får nog sätta min tilltro till den resa jag planerar för vecka 8: norduppland eller falutrakten. Där skall det väl finnas möjligheter att få åka diagonalåkning och bli lite svettig på ryggen!

Bildresultat för skidspår bild


Hit längtar jag!


Mycket av de senaste veckornas nyhetsförmedling har handlat om USA:s 45 president - Donald Trump - och hans skepsis till etablerade sanningar i forskarvärlden, bl.a. om det finns ett klimathot överhuvudtaget. Som en konsekvens av denna inställning hotar även den tillträdande presidenten att minska ansträngningar att ställa om landet energimix - nu kommer det att bli mer av kol och olja och mindre av sol och vind! Tragiskt!
Nu passar ledarna i Kina - bl.a. landets premiärminister Xi Jinping - på att profilera sig som ledare i kampen mot den globala uppvärmningen. (Detta trots att Landet är världens största förorenar just nu!) Xi Jinping sade under ett tal i Davos: "Vi bör ta varandras händer och anta utmaningen."
Läs mer här (på engelska!).

Och det är inte bara tomma ord från de kinesiska ledarna - läs t.ex. den korta texten är nedanför:
Här alltså!
I en diktatur som den i Kina kan enorma förändringar genomföras i rekordfart - vi kan bara hoppas att förändringarna blir till allas bästa och att inte nya svårigheter uppstår i svallvågorna efter jätteomställningarna. Man har ju tidigare kunnat läsa om gigantiska projekt som fått mängder av människor att tvingas lämna hela landsändar, för att möjliggöra dammbyggande och liknande!

Bildresultat för landskap kina bilder


Dramatiskt landskap - värt att vårda!


Men även här hos oss sker stora satsningar inom framför allt solenergin: utanför Varberg har det exempelvis invigts en sex hektar stor park! 9300 solpaneler skall ge 3 GWh per rå.
Och här i Kalmarsund finns ju möjligheter att bli delägare i den solenergianläggning som planeras vid flygplatsen i Kalmar - läs mer på Kalmar Energis hemsida "Energirepubliken"!

Energirepubliken logo

Annars så är det ljusa tider om man vill investera i vindkraft, särskilt den havsbaserade!
Läs mer här!


Bildresultat för bilder storm urd

Ni hörde väl om den positiva nyheten i samband med stormen Urd:
Under morgonen den 27 december producerades det, som mest, närmare 5 700 MWH vindkraftsel under en enskild timme. Det motsvarar lite mer än det dubbla av Skånes och angränsande läns användning under samma tid - bra jobbat Urd!

Hälsningar
Ola Holgersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar