söndag 4 december 2016

Adventstid = väntans tider

Äntligen är väntans tider över för vår dotter som fick en dotter för fyra dagar sedan!
Ett nytt mirakel har skett - att det blir rätt nästan varje gång! Särskilt när man tänker efter hur mycket det finns i hela processen som kan bli fel.

Men allt gick inte efter den förväntade mallen: ett annat sjukhus än de utvalda p.g.a. en snabb start på förloppet; hormonbehandling för att påskynda värkarbetet; syrebrist hos barnet ledde till operation och kejsarsnitt! Som sagt: inte efter förväntningar och förhoppningar, men nu är mor och barn välbehållna och ammandet blir mer och mer givande för varje dygn!

Som nybliven morfar är jag verkligen lättad över att både barnet och mamman lever och mår bra! Och jag är innerligt tacksam över att vår gemensamma vårdapparat fungerar så väl: kunniga specialister hjälper alla patienter med hela arsenalen av erfarenhet, kunskap och teknik! Stort tack till den allmänna sjukvården!

Bildresultat för BB nyfödd



Nu till vår svenska energivardag:

För ett par veckor sedan berättade finansminister Magdalena Andersson och klimatminister Isabella Lövin att skatten på solel försvinner den 1 juli 2017. I praktiken innebär det dels att den mycket stora majoritet av solelsproducenterna som idag är helt skattebefriade ska förbli det, dels att ännu fler producenter av solel för eget bruk får sänkt skatt till 0,5 öre/kWh. Regeringen fortsätter även arbeta med förbättringar i skattereduktionen så att den ska göras enklare och även omfatta andelsägt.
Äntligen, vill jag utbrista! Särskilt glädjande att andelsägande likställs med andra former!


Bildresultat för isabella lövin

Klimatminister Lövin

- Beskedet idag är att det kommer finnas bättre förutsättningar för solceller på varenda skola, idrottshall och lager i Sverige. Solelen är en viktig pusselbit i målet om en 100 % förnybar elproduktion, säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

Solcellsanläggning invigd på Danderyds sjukhus
Genombrott för svensk solteknik
Under fredagen invigdes den 1 050 kvadratmeter stora solcellsanläggningen på Danderyds sjukhus. Anläggningen är den första av inledningsvis tre Stockholmssjukhus som under vintern driftsätter solcellsanläggningar.


Efter investeringar för flera hundra miljoner kronor har solteknikbolaget Midsummer fått det kommersiella genombrottet. Företaget räknar med snabb tillväxt trots att många europeiska konkurrenter har slagits ut.


Ja, det är mycket som handlar om solenergi (och det är jättebra), men här kommer lite annat nyhetsgodis:


Vindkraften får stöd i domstolar
PM Nilsson: »Även Trump blir grön«
Miljödomstolarna har anpassat sig till det breda politiska stöd som vindkraften fått med åren trots att lagen idag inte uttryckligen ger utrymme för de positiva miljöeffekterna.
Det här visar en ny forskningsstudie som gjorts på uppdrag av Energimyndigheten och Naturvårdsverket, där forskarna föreslår ett tillägg i miljöbalken om att även den miljömässiga nyttan bedöms i domstolarnas tillståndsprövning.
Läs och lyssna här - SR

Förnybara energikällor blev 2015 världens snabbast växande kraftslag, rapporterade IEA, International Energy Agency, i början av månaden. Med en hastighet av 500 000 nya installerade solpaneler varje dag och två nya kinesiska vindkraftverk varje timme passerade sol, vind och vatten alla andra. »Alla andra alternativ än de så kallade gröna kommer att vara kommersiellt stendöda i framtiden«, skriver PM Nilsson.
Läs hela artikeln i Dagens Industri!

Nästan 80 procent fossilfritt i kollektivtrafiken redan idag
Nu försöker vi hålla köplusten stången och istället satsa på annat är prylar till julen - kanske gemensamma teaterbesök eller danskvällar kan bli årets julklappar!?
Hälsningar
Andelen förnybara drivmedel i bussar som körs i kollektivtrafik i Sverige har ökat med tio procent sedan förra året och är nu 77,7 procent.


Ola Holgersson 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar